C.O.T.Y.S. 2012 Brackley / U.K

Az idei évben abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy csaus életünkben volt néhány kiemelkedő pillanat. Kezdődött az áprilisi olaszországi ANICC Klubkiállítással, folytatódott a salzburgi World Dog Show-val, és október 7-én megkoronáztuk egy nagyon intenzív, izgalmas és tanulságos nappal Angliában, a COTYS 2012-n, azaz a Chow Of The Year Show-n.

Mi már felébredtünk

Nagyon korán keltünk

Elég durván lerakta!

Autópálya nem gond,de jön a körforgalom!

Vasárnap hajnalban találkoztunk Budapesten Verával és Karcsival, hatkor indult a repülőgépünk London-Lutonba. Onnan bérelt autóval mentünk tovább a kiállítás helyszínére, Brackleybe. Azt hiszem, mindannyiunk nevében kijelenthetem, hogy ez az autózás a bal oldalon felért egy extrém túrával a ködös angol vidéken!

Brackley Szabadidő központ

Itt csak 9 óra és itt vagyunk!

Épségben megérkeztünk!

Ez évben a C.O.T.Y. Show-t az 1895-ben alapított The Chow-Chow Club rendezte (Az U.K-ban 7 Chow klub múködik – minden évben más klub rendezi ezt a Show-t), a fajta kiváló tenyésztői, – közöttük többen keresett, neves küllembírók – állították ki kutyáikat. 65 nevezett chow-chow-val az idei kiállítás kicsinek mondható. Amint azt láthattuk is, az angol tenyésztők között fiatalok sajnos nincsenek, a régi nagynevű kennelekből egyre kevesebb kutya kerül ki, de azt biztosan elmondhatom, hogy a kiállításon bemutatott angol kutyák nagyon szépek és egészségesek voltak, megőrizték eredeti finom vonásaikat, tiszta szemüket, könnyed mozgásukat. Méretüket tekintve standardnak megfelelőek voltak, nem úgy, mint ahogy az a kontinensen megrendezett kiállítások legtöbbjén látható. Egyéb európai tenyészetekből vásárolt kutyákat is láttunk, akik bőrösebbek, nehézkesebbek voltak, és némelyikük sajnos bicegett is…

A kontinensen preferált típus

Gondolatébresztő “infósarok”

U.K Bajnokok -mindig azonos típus

A kiállítási csarnok egyik sarkában egy fotókiállításra bukkantunk, ahol képeket láthattunk az elmúlt évszázad legszebb angol kutyáiról, róluk készített szobrokról, valamint egy képes beszámolót a 2012. október 2-án megtartott klub szemináriumról, amelynek a chow-chow egészséges szemei volt a témája.

Azok az “igézőszemek”!

Találtunk egy fényképes tablót is a kontinens kutyáiról, az elmúlt évek sztárkutyáinak fényképeivel, ezeket finoman szólva nem követendő példának szánták a házigazdák.
A 25 osztályos versenyre 65 kutyát nevezetek be, az angol kiállítási szabályok szerint egy kutyával több osztályban is találkozhattunk. A kutyák döntő többsége vörös volt, néhány krém, kék és  fekete A győztesek határozottan az angol típust képviselték. Kedvenceim, a rövidszőrűek ketten voltak jelen, egy vörös kan és egy vörös szuka, mindkettő gyönyörű példány.
A nap végére alaposan elfáradtunk, de nagyon sok élménnyel gazdagodtunk.Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom:remek kis kirándulás volt!Remélem egyszer megismételjük!!
Rábai Angéla
A teljesség igénye nélkül néhány kép a kiállításról:

CH Simcha Chucuito B.I.S

CH Towmena in the Frame Res. B.I.S.

Szuka osztálygyőztesek összevetése

Kölyök szuka (Best Puppy )

Rövidszőrű szuka (Best Smooth)

Rövidszőrű kan

Junior Dog Győztes

Kan osztálygyőztesek összevetése

Best Veterán

Special Award összevetése

1 Vélemény a C.O.T.Y.S. 2012 Brackley / U.K-re

 • Raáb Károly

  Néhány gondolattal kiegészíteném Angéla nagyszerű beszámolóját a mi kis “villámlátogatásunkról”.
  Két dolog is kissé elszomorított engem ezen az úton.Az egyik ami talán nem tartozik szorosan a témához ,de talán nem érdektelen megjegyezni.A repülőn, ami ugye Londoni célirányú volt, több kisgyerekes mondhatni karon ülő, csecsemővel utazó magyar család is volt.Más olvasni a hírekben hogy már hozzávetőleg 400000 fiatal hagyta el országunkat a szebb jövő reményével és más látni ezt egy repülőn(nem városlátogatásra utaztak).Ezek a fiatal családok valószínűleg már soha nem térnek haza!
  A másik dolog,hogy a kiállított csauk száma ott Angliában is jelentősen visszaesett a korábbi évekhez képest.Riasztók a statisztikák.
  Érdekes módon az ottani tenyésztők nem feltétlen a “válsággal” magyarázzák ezt.Legfőbb oknak azt tartják hogy a régi nagy kennelek tulajdonosai megöregedtek és a fiatalokat nem érdekli a tenyésztés.Nincs utánpótlás.(Erre nekünk is oda kellene figyelni.)
  Egy másik ok az EU szigorodó szabályzása következményeként többen felhagytak a tenyésztéssel.
  Örömteli eseményben is volt azért részünk,ami bizonyítja hihetetlen kitartás és szeretet is van a fajta iránt a régi tenyésztők között.Találkoztunk Diána Phillips-el aki az angliai csau tenyésztés egyik ikonja. Diana 1996-ban és 2004-ben bírált Magyarországon és örömmel jelenthetjük ,kitünő egészségi állapotban, jókedvvel rég nem látott ismerősként üdvözölt minket.Bár már elmúlt 80 éves ma is aktívan tenyészt és egy fiatal 17 hónapos reménységéről is beszámolt.Nagyon sok ilyen elkötelezett ember kellene nálunk is, hogy szeretett fajtánk a jövőben is sok ember életét boldogabbá tehesse.

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.