Néhány gondolat egy ChowChow kölyök megvásárlásával kapcsolatban!

Egy Chow Chow kiskutya vagy bármely más fajtájú kölyök megvásárlása előtt érdemes jól átgondolni néhány körülményt. Néhány kérdés, amit ajánlatos figyelembe kell venni döntésünk előtt. Az egyik ilyen „csúnya” anyagi természetű dolog, vajon megengedheti-e magának egy kutya tartását remélhetőleg 12-14 éven keresztül, hiszen a kölyökkori vételár csak elenyésző része a későbbi tartási költségeknek. Amikor már öreg lesz kedvencünk és megnövekednek az állatorvosi kiadások, tudja majd fizetni?

Hol fog aludni a kölyök és hol lesz a helye, ha Ön nincs otthon. Van-e biztonságos, zárt kertrésze számára és mi lesz, ha üdülni megy a család? Akarja-e mindenki a családban az új jövevényt? Lesz-e ideje a kiskutya számára különösen a rendkívül fontos szocializálódási időszakban? Ha még nem volt soha ChowChow-ja, mit tud a fajtáról? Készen áll-e arra, hogy a bundáját rendszeresen gondozza?

És végül, de nem utolsó sorban felvetődik a kérdés kan vagy szuka?A szukáknál évente kétszeri tüzelési időszakkal meg tud-e majd birkózni? Ha nem tervezi, azt hogy legyenek kiskutyái a szukájának megtudja-e majd hozni a döntést az ivartalanításról?

Ha már meghoztuk a felelősség teljes döntést, akkor nagy gondot kell fordítani kiskutya kiválasztására pontosabban, hogy honnan vegyünk kölyköt. A kereskedelmi egységekből (állatkereskedés) történő választást azonnal vessük el, ezek szóba sem jöhetnek.

Ma az internet korában az információáradat szinte elönt minket és a bőség zavarával találkozhatunk ha „rákeresünk” eladó kiskutyára. De a döntési helyzet egyúttal nehezebb is, sok a „kókler megélhetési szaporító” akik rendkívül olcsó vonzó ajánlattal próbálnak balekot találni –nem kis sikerrel.

Nem egyszerű feladat megtalálni és kiválasztani azt az elkötelezett tenyésztőt, akitől majd megkapjuk a nekünk megfelelő álmaink kis csauját.

Legfontosabb dolog, hogy nem kell elsietni a dolgot nem szabad „prompt” dönteni. Érdemes néhány kiállítást meglátogatni, ott tenyésztőkkel elbeszélgetni, kérdéseket feltenni a fajtával kapcsolatban, elutazni, megnézni néhány kennelt. Minél több kiskutyát meg kell nézni, mielőtt dönt. Lehetséges, hogy várni kell a kiválasztott tenyészetnél a megszületendő alomra. Érdemes kapcsolatba lépni és érdeklődni a Magyar Chow Chow Klubnál is, ahol felvilágosítást kaphatunk a megszületett vagy várható kiskutyákról.

Ha már megvan a kiválasztott alom, jó, ha látjuk a szülőpárt, de előfordulhat, hogy a nemesítő idegen kennel fedező kanját használta így azt nem láthatjuk együtt a kölykeivel. Általában legkorábban 8-10 hetes korban kerülhet új helyére a kölyök de az is előfordulhat hogy a tenyésztő csak később dönti el melyik kölyköt tartja meg magának és melyiket adja el.

Készüljön fel arra, hogy a tenyésztő kérdéseket fog feltenni abból a célból, hogy eldönthesse megfelelő tulajdonosa lesz-e Ön a kiskutyának. Természetesen Önnek is válaszokat kell kapnia kérdéseire és tisztázni is érdemes néhány fontos dolgot. Pl.: mikor voltak a kiskutyák féregtelenítve, milyen oltásokat kaptak eddig és mit kell kapniuk legközelebb.

Érdemes a vásárlást adásvételi szerződésben rögzíteni az esetleges jótállási feltételek rögzítésével.

Átadásra kerül a kölyök származási lapja, ellenőrizve a mikrochip száma is. Aki származási lap nélkül ajánl kölyköt eladásra az nem tenyésztő, hanem egy megvetendő szaporító. Aki származási lap nélkül vásárol– vélhetőleg olcsóbban – kiskutyát az természetesen nem csau csau-t vesz, hanem egy „csauszerű kis állatot – hiszen soha nem tudja a kutyája származását igazolni.

Elkötelezett tenyésztőnél bizonyosan kap etetési útmutatót és ad néhány napra való tápot is amit addig evett a kiskutya.

Sok felelős tenyésztő ápolási (fésülési) útmutatót is készít, valamint tájékoztatást ad arról, mit tegyünk és mit ne a kiskutya elkövetkező boldog évei érdekében.

Végül, tanácsos bármilyen probléma, kérdés felmerülése esetén először a tenyésztőhöz fordulni és vele állandó kapcsolatban maradni az évek során, amit együtt töltünk barátunkkal a csauval.