A Chow Chow fajta standard leírásában öt színváltozat szerepel. Ezek:  fekete, kék,vörös,fahéj és krém vagy fehér. Valamennyi színváltozatban tenyésztenek hosszúszőrű és rövidszőrű Chow Chow – ukat.

Némely országokban (pl.Németország) a kiállításokon a fekete és kék kutyákat együtt bírálják, míg a további színeket egyéb (-anders-) színváltozatként jelölik és minősítik egy bírálati körben.

A Chow Chow egy un. kettős vagy dupla szőrzetű fajta. A felnőtt Chow-uknak hosszú, durva textúrájú fedőszőrük és rövid, puha aljszőrük van. Az aljszőrzet megvédi őket az esőtől és a hidegtől. A Chow színét mindig a külső, fedő réteg színe határozza meg. A vörös vagy fahéj Chow aljszőr színe változhat a majdnem fehértől egy nagyon sötét szürkéig, függetlenül a külső szőrszíntől. A fekete és kék egyedek aljszőre általában mindig sötét. A krémek szőrszíne azonban a bőrüktől végig krémszínű.

A temperamentum, a viselkedés és az egészség nem függ össze a kutya színével. A szín  személyes preferencia kérdése. Nem kell elhinni senkinek aki, azt állítja, hogy bizonyos színű egyedek vonzóbbak , értékesebbek, mint a másikak. Felelőtlen vagy tapasztalatlan tenyésztők azonban jól felfogott anyagi érdekeiket szem előtt tartva gyakran figyelmen kívül hagyják a színtenyésztés szabályait. Kölyökvásárláskor legyen körültekintő, vizsgálja meg a szülőket és bizonyosodjon meg arról, hogy megfelelő egészségi állapotú, az Önnek megfelelő temperamentumú és megjelenésű Chow-ut vásárol.

Fekete (black) Chow Chow

A fekete eléggé egyértelmű, de néhány fekete Chow a farkuknál vagy a „szoknyájuknál „ ( első lábaknál „ zászlójuknál”) ezüstös árnyalatú. Amikor megszületnek tökéletes feketék a kis vakondokokhoz hasonlóak. A szabadban tartott és a nyári napsütésnek kitett fekete Chow-uk szőrzete – nem túl attraktív benyomást keltve- gyakran vöröses árnyalatú lesz.

 

Fekete kölyök

FeketeRövid

Fekete Rövidszőrű

Fekete szuka

Fekete szuka

Fekete kan

Fekete kan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vörös (red)Chow Chow

A vörös szín széles skáláját fedi le, a mély sötét mahagóni vöröstől az egészen világos arany vörösig. A világos vöröseknél a farok és a végtagok hátsórészénél egészen világos majdnem fehéren árnyalt részek láthatók de a szőrzet sohasem lehet foltos. Ezeket az angoloknál „shaded red” – nek míg az egyöntetű árnyalás nélküli általában sötétszínű egyedeket „self red”-nek nevezik. A vörös kölykök barnán születnek általában fekete maszkkal. Ez a maszk később eltűnik. A kölyök Chow bundája gyakran világosabb, mint felnőttkori színe lesz. A vörös Chow orrtükrének mindig feketének kell lennie soha nem lehet  barna vagy rózsaszín árnyalatú. A szem olyan sötét amennyire lehetséges minden színváltozatnál.

 

VörösRövidszőrű

VörösRövidSzőrű

Vörös Kölykök

VörösKan

Vörös Kan

Vörös Szuka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krém (cream) Chow Chow

A krém szinte mindig elefántcsont színű vagy majdnem fehér, de némelyik felnőtt egyed változó mélységű „vajszínű” vagy „tejkaramell” is lehet. Az egészen világos vörös kutyákat gyakran gondolják krémnek.

Születésükkor egészen világosak-fülük és lábuk lehet világos barnás-sárgás- és maszk nélküliek. Orrtükrük gyakran kivilágosodik és sajnos nem fekete, ami kívánatos lenne.

 

Krém Kölyök

Krém Rövidszőrű

Krém Szuka

Krém Kan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fahéj (cinnamon) Chow Chow

A fahéj szín valószínűleg a leginkább félreérthető szín, amelyet a legnehezebb leírni. Mivel a fényképek sem mindig pontosan adják vissza ezért nehéz megfelelő illusztrációt is találni. Az elnevezésből a fűszer színére gondolhatnánk, de a Chow-nál egy egész más színt jelent. Angliában „ fawn”-nak nevezik, ami fakót jelent, ami lehet az egészen világos szürkés bézstől a rózsaszínen át a sötétebb árnyalatú „nem elég” vörösig. Hasonlóan a kékekhez az arcorri rész „fakó mattságát” itt is a világos és sötét szőrszálak keveréke (só-bors) adja. A fahéj kölyök gyakran szép ezüstös színezettel születik szürkés maszkkal, ami később eltűnik. Tapasztalatlan tenyésztők gyakran tévesen kéknek gondolják. Az orrtükörnek feketének kell lennie, nem lehet barna vagy szürke. Sok vörös Chow-ut fahéjnak gondolnak a tapasztalatlan tenyésztők vagy tulajdonosok.

 

Rövid szőrű

Fahéj szuka

Fahéj kölyök

Fahéj Kan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kék (blue) Chow Chow

Tulajdonképpen a kék, egy acélszürke színű a végtagoknál és a faroknál hasonlóan a feketékhez lehetséges ezüstös árnyalattal. A színskála terjedhet a nagyon mély kékes-fekete  szürkétől a világosabb ezüstös –kékes színig (mint pl. a kifakult kék farmer).Az arcorri rész és a lábaknál  gyakran a világos és a sötét szőrzet keverékének elegye az un. só-bors szín ad hamvas árnyalatot. Némelyikük szőrzete barnás árnyalatú és napfényben „rozsdás”érzetet kelt. A kék Chow orrtükre gyakran szürke vagy palaszürke. Ez a kék színnél megengedett,  a fekete orr nem kötelező, de soha nem lehet barna.Megjegyzés: mostanában feltűnt (Olaszország-Anglia) néhány „barna -chocolat) színű példány ami tulajdonképpen a kék színű egyedek „duplán hígult – d” génjének mutációja.A standardban nem elfogadott szín így a tenyésztés számára kerülendő sőt a megfelelően erős pigmentáció megőrzése szempontjából veszélyes is lehet.

 

Kék rövidszőrű

Kék kölyök

Kék szuka

Kék kan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fahéjat és a kéket úgynevezett hígult színeknek nevezik. A fahéj egy genetikailag hígult vörös a kék pedig genetikailag higított formában fekete. Ezeknek a hígító hatású géneknek a jelenléte néha a szemek és a nyelv pigmentációjában is érvényre jut, ami borostyán színű szemeket és / vagy világos foltos nyelveket eredményez. Ezek mindenképpen kerülendők, a ChowChow egyik „unikum” tulajdonsága a pigmentációja, aminek az elvesztése a fajta elkorcsosulását jelentené.  Mivel ezek a gének recesszívek csak akkor jelennek meg a feno típusban ha mindkét szülő hordozza azokat,  ezért is ezek a színek ritkábban láthatók mint a fekete,vörös vagy krém.

A megfelelően erős pigmentáció elvesztésének esélye miatt, ezeket a színeket egymással csak tapasztalt körültekintő tenyésztőknek szabadna pároztatni.( kék-kék, fahéj-fahéj,kék-fahéj)