A Chow Chow legrégebbi kutyafajtáink közé tartozik, az eredetkutatók szerint 2-3000 éves múlttal rendelkező ősi fajta.
Bár kínai kutyaként ismerjük, származása, őshazája tisztázatlan. Egyes források szerint Kínában is idegenként tartották számon, és oda valószínűleg északról került be. Az tény, hogy valamennyi Ázsia északi részén, de különösen Szibériában élő nép tartott és tenyésztett sarki, spicc típusú kutyákat, pl. (szamojéd vagy szibériai husky). Ezek a fajták küllemükben, koponyaformájukban erősen emlékeztetnek minket az Európába érkezett első Chow Chow-ukra. Azonban a Chow Chow egyedi jellegzetességei, mint a kékes-fekete nyelv, a kifejezetten meredek hátsólábak és az egyöntetű szőrzetszín, teljesen ismeretlenek voltak ezeknél a fajtáknál.
Valószínűleg őshazaként kissé délebbre kell tekintenünk: nevezetesen Mandzsúria óriási területeire. Ez jellegében hegyes, erdőkben és vadban gazdag vidék, ( – kívánatos a rövid erős törzs, meredek hátsólábak – ) ahol az embernek állandó harcban – a természettel, a klímával és a vadállatokkal – kellett helytállnia. A létért folytatott harc megkövetelt egy különösen jellegzetes kutyajellemet, egyéniséget, aki rettenthetetlen bátorságával és hűségével tűnt ki, de nem csak kutyafalkában, hanem gazdája egyedüli védelmezőjeként is. Ez a szerep tűnik a Chow számára a legmegfelelőbbnek ebben a zord környezetben. Emellett a mandzsuk és a tungusok kiváló állattenyésztők voltak, és ez mindenképpen magyarázat arra, hogy ezek a törzsek egy olyan fajtát, mint a Chow Chow tenyésztettek. Talán joggal tételezzük fel, hogy a Chow Chow a mandzsu népek és a kínaiak közötti kereskedelmi kapcsolatok révén vagy éppenséggel a határnépek háborús betörései következményeként került Kínába. Az amerikai irodalomban fekete „Mandzsu-Chow „-ról olvashatunk ugyanakkor a „vörös Chow”-uk otthonának Dél-Kínát tekintik.
Ami bizonyos, hogy a mai Európában tenyésztett Chow Chow-uink ősei Kína Kanton tartományából származnak (korábban „Kanton kutyaként” is jelölték).
A múltba veszett évszázadok miatt az eredet és származás pontos kiderítése már valószínűleg lehetetlen, de a fajta nyugati-világbeli története, az utolsó 100-120 év történése már eléggé ismert és dokumentált is.
Az első példányok az 1800-as évek közepén érkeztek Angliába (szórványosan valószínűleg már előbb is, sőt az első leírás, mely kétségtelenül egy Chow-Chow-ról készült 1793-ra datálja a szakirodalom). Importálásukban jelentős szerepet játszottak a kor utazói, kereskedői és a Kelet-Indiai Társaság utazó alkalmazottai.
Ebben az időszakban még csak a gazdag arisztokrata családok tagjainak kiváltsága volt hogy egy-egy ilyen „idegen kutya” tulajdonosa lehessen. Az első „pioneer”-ok Marquis és Marchioness of Huntley, Lord és Lady Granville Gordon, Countess Howe, Baroness Burton, Countess of Kimorey és mások mellett talán a legnagyobb szerepe a fajta megismertetésében, fejlődésében -Lord Hugh, Earl of Lonsdale-nek volt. A sportemberként, világutazóként ismert és az akkori „kutyás világban” is tevékenykedő főnemes vásárolta Kínából az első tenyészállatokat és ami fontosabb, bemutatta olyan embereknek akik aztán megkezdték a tenyésztést, megalapították azokat a „vonalakat” amelyekre épül mai tenyésztésünk (pl:Hutnley és Gordon).

1880 ban Londonban a Crystal Palace show-n mutatták be az első ChowChow-ut. „Chinese Puzzle”-t ezt a mindössze 40 cm magas és 16 kg súlyú fekete szukát nézve bizony nehéz elhinni, hogy valahol itt kezdődött minden. Bár az emberi alkotóképesség mondhatnánk határtalan és egy rövidke évszázad alatt meglehetős küllemi változásokon „esett” át a fajta, mégis az 1895 július 1-én papírra vetett leírás, „standard” a mai napig érdemben alig változott. Ezen a napon találkozott tíz ember egy londoni rezidencián – Mr.W.Temple, Lady Granville Gordon, Miss Armyne Gordon, Mrs Arthur James, Mrs Fitswilliam, Mrs Burges, Mr és Mrs Janvrin Dickson, Miss Ella Casella, Mrs Onken – és megalapították az első és mellesleg ma is kitűnően működő „The CHOW CHOW CLUB”-ot. Ekkor már kb 200 Chow Chow volt regisztrálva , de tényleges számuk több is lehetett.

Ch Chow VIII

Ch Blue-Blood

„Ch Chow VIII” volt Angliában az első champion, az első angol tenyésztésűchampion pedig „Ch Blue Blood”. Szukák között Ch Leyswood Blue Bell, míg a vörös szukák közül Ch T’ien nyerte el először a „bajnok”címet.
A múlt évszázad első évtizedében a tengerentúlon és Európában is (Belgium és Hollandia) angol és kínai import állatokkal megkezdődött a fajta töretlen fejlődése, amit csak az első világháború tudott megszakítani, míg a két világháború közötti éveket túlzás nélkül nevezik az angliai Chow Chow tenyésztés aranykorának.


Lady-Faudel-Phillips

Mrs-Violett-Mannoch

A kor kiváló angol tenyésztői – mint: Lady Faudel Phillips (Amwell Kennel),Mrs.Violett Mannoch (Choonam Kennel), Mr. W Scriven (Mulfra Kennel), Mr. Rotsch (Rochow Kennel)-már lassan egy évszázaddal ezelőtt világosan megmutatták, hogy Chow Chow-uink egyöntetű típusa csak célirányos, tervezett vonaltenyésztéssel érhető el.

Kedves látogatók,ChowBarátok nagy örömömünkre szolgál, hogy a Chow történelem e szeletéből néhány képet is bemutathatunk.Ezek a ChowChow-uk a múlt század 20-as 30-as éveiben éltek! Micsoda gyönyörű, egységes, kiegyensúlyozott felépítésű és valószínüleg „makkegészséges” példányok voltak.

Chow Chow-uk a 20-as-30-as évekből

Ch-Pusa-of-Amwell

CH-Pu-Yi-of-Amwell

Ch-Li-Chin-of-Amwell

Ch-Pu-Yi-of-Amwell

Ch-Choonam-Brillantina

Ch-Yung-Cheng-of-Amwell

Ch-Choonam-Hong-Kwong

Ch-Choonam-Mei-Su-Tang

Ch-Choonam-Moonbeam

Ch-Rochow-Akbella

Rochow-Adjutant

Rochow-Dragoon

Mulfra-Zambo

Mulfra-Sarahb

Mulfra-Baroness

Ch-Mulfra-Blossom

Ch-Mulfra-Myrtle

Ch-Mulfra-Rachel

Ch-Mulfra-Bunty