©M.Davidson, illustr. NKU Picture Library

 

Érvényes Standard megjelenésének dátuma:     2010.10.13.

Eredet:                                                                   Kína

Patronáló:                                                             Nagy-Britannia

Használhatóság:                                                  őrző, társ

FCI-besorolása:                                                   5. fajtacsoport: Spitzek és ősi típusúak,

  1. szekció: Ázsiai spitzek és rokon fajták.

Munkavizsga nélkül.

 

Rövid történeti áttekintés:

A chow chow eredete Kínához kötődik, ahol őrzőkutyaként tartották, valamint vadászatra is használták. A chow chow 2000 éve ismert fajta Kínában, rokonságban áll az északi típusú spitzekkel és némiképpen a masztiffal. Kína „zárt ajtó” politikája miatt a világ többi részén nem jelentek meg a chow chow-k egészen az 1800-as évekig. Angliába valamikor XVIII. sz. vége felé került, és nem keltett érdeklődést egészen az 1920-as évekig, amikor is az első példányokat bemutatták a Crufts-on 1925-ben.

Általános megjelenés:

Élénk, kompakt, háta röviden csatolt és lényegét tekintve jól kiegyensúlyozott, megjelenése oroszlános, büszke és méltóságteljes a tartása, feszes testfelépítésű, farkát szorosan a hátán hordja. Mindig képesnek kell lennie a szabad mozgásra, és soha nem lehet olyan mennyiségű szőrzete, mely aktivitását akadályozza, vagy meleg időben szenvedést okoz neki. Jellegzetessége a kékes-fekete nyelv.

Fontos arányok: A martól a könyökig mért távolság egyenlő a könyöktől a földig mért távolsággal.

Viselkedése és jelleme: Nyugodt kutya, jó őrző. Független, hűséges, ugyanakkor tartózkodó.

Fej:

Koponya rész:

Fejtető:  Széles, lapos.

Stop:      Nem hangsúlyos.

Arcorri rész:

Orr:                                    Nagy és széles minden esetben, fekete színű (kivéve: a krém és a majdnem fehér kutyánál, ahol a világosabb színezetű orr megengedett, valamint a kék és fahéj színeknél a szőr színével azonos lehet) de a fekete a kívánatos minden esetben.

Fang:                                 Mérsékelten hosszú, a szemektől a fang végéig széles (nem elhegyesedő, mint a rókáé). A szemek alatt jól kitöltött.

Ajkak:                                Ideális az egyöntetűen fekete száj, beleértve a szájpadlást és a pofát, kékesfekete nyelvvel. Némileg halványabb szín megengedett a kék és fahéj változatok ínyén, még halványabb lehet a krém és fehér színűeknél.

Álkapocs / fogazat:         A fogak erősek és egyenletesek, az álkapocs erős, tökéletes szabályos és teljes ollós harapással. Azaz a felső fogsor szorosan elé zár az alsónak, és a fogak az álkapocsra merőlegesen állnak.

Szemek:                            Sötét ovális formájú mandulavágású, közepesen nagy és arányos. A kék és fahéj színű kutyáknál a szőrzet színével egyező szemszín megengedett. Tiszta, entrópiumtól mentes szemet nem lehet csak a mérete miatt kevésbé értékelni.

Fülek:                                Kicsi, vaskos, csúcsainál enyhén kerekített, mereven felfelé álló, enyhén egymás felé dőlő, egymástól távol álló, előre a szemek felé irányuló. Ez eredményezi az ennél a fajtánál jellegzetes, mogorva kifejezést (scowl). Ezt a kifejezést azonban sosem szabad laza, redőket képező fejbőrrel elérni.

Nyak:                                 Erős, telt, nem rövid, enyhén ívelt és jól illeszkedik a vállakhoz. Kellően hosszú legyen ahhoz, hogy a fejet büszkén a test felső vonala felett tartsa.

Test:

Hát:                                    Rövid, egyenes, nem lejt és erős.

Lágyék:                             Erőteljes.

Mellkas:                            Széles és mély. A bordák jól íveltek, de nem hordósak.

Farok:                                Magasan tűzött, a hátra simuló.

Végtagok:

Mellsőrész:

Vállak:                               Izmosak és ferdén fekvőek.

Könyök:                            A martól és a talajtól mért távolságuk azonos.

Mellső láb:                        tökéletesen egyenes, megfelelően erős csontozattal.

Mellső mancs:                  Kicsi, kerek, macskamancs, az ujjhegyeken támaszkodik.

Hátsórész:

Általános megjelenés:    Oldalnézetben a láb közvetlenül a csípőízület alatt helyezkedik el.

Comb:                               Jól fejlett.

Térd:                                 Csak enyhén hajlított.

Lábszár:                            Jól fejlett.

Metatarsus (lábközép):   A csánkok határozottan mélyen helyezkednek el. A csánkoktól lefelé egyenes, sohasem előrecsukló

Hátsó mancs:                   Kicsi, kerek, macskamancs, az ujjhegyeken támaszkodik.

Testtartás/Mozgás:          Viszonylag rövid léptű, a hátsó lábakat nem emeli magasra, mintha súrolná a talajt, ez oldalnézetben ingaszerű járást eredményez. Összetéveszthetetlen rövidléptű járása lehetővé teszi a szabad mozgást – mely sohasem nehézkes, csoszogó – és a kiváló állóképességet. Mellső és hátsó lábai egymással párhuzamosan mozognak és mindig egyenesen előre haladnak. A kutyáknak mindig könnyedén, szabadon kell mozogniuk, nem kelthetik a kimerültség látszatát.

Szőrzet:

Lehet hosszú, vagy rövid.

Hosszú:                             tömött, dús, egyenes, sűrű és elálló, de nem túlzottan hosszú. A fedőszőr durvább, puha, gyapjas aljszőrzettel. Különösen vastag a nyak körül ahol gallért, sörényt képez és a combok hátsó részén jól kialakult „nadrágot”.

Rövid:                               A szőrzet rövid, sűrű, egyenes, elálló, nem lapul a testhez és állagában plüss-szerű.

Mindenféle kurtítása a szőrzetnek, mely megváltoztatja a kutya természetes körvonalát vagy megjelenését, büntetendő, kivételt képez a mancsok szőrzete, melynek igazítása megengedett.

Szín:                                  Egyszínű fekete, vörös, kék, fahéj, krém vagy fehér. Gyakran árnyalt, de sohasem foltos, vagy tarka. A farok alsó része és a nadrágrész gyakran világosabb színű.

Méret:

Marnál mért magasság:  Kan: 48-56 cm, szuka: 46-51 cm

Hibák:                                Minden eltérést az előbb leirt pontokhoz viszonyítva hibának kell tekinteni, ennek értékelése a hibák nagyságrendjétől függ, valamint a kutya egészségére és közérzetére gyakorolt hatásától.

Kizáró hibák:               Agresszív vagy túlzottan félénk. Minden kutya, mely világosan mutatja a fizikai vagy viselkedési abnormalitást, kizárandó.

Megjegyzés:                     A kanoknál két láthatóan jól fejlett herének kell lennie, melyek a herezacskóban tökéletesen helyezkednek el.